Zdrowie to stan równowagi organizmu na wielu płaszczyznach jego funkcjonowania. Dotyczy to również równowagi między usuwaniem reaktywnych form tlenu a ich powstawaniem. Jeżeli więcej tlenu reaktywnego, czyli wolnych rodników powstaje a organizm nie radzi sobie z różnych powodów z ich usunięciem, dochodzi do uszkodzenia komórek naszego ciała.
Narządy z uszkodzonymi komórkami zaczynają nieprawidłowo funkcjonować i pojawiają się choroby. Nie tylko te cywilizacyjne jak zawał serca, cukrzyca, miażdżyca, nowotwory itd. ale również te neurodestrukcyjne jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Starzenie się organizmu i nieprawidłowy wygląd skóry, to też widoczny efekt działania wolnych rodników.
Stres oksydacyjny nie powstanie, jeżeli różnego rodzaju antyoksydanty poradzą sobie z usuwaniem wolnych elektronów.
Tabela ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) z ok. 280 antyoksydantami, pokazuje nam zdolności utleniające 100g różnych substancji.
Są to składniki znajdujących się w owocach, warzywach, a nawet przyprawach i innych produktach żywnościowych. Oznaczane są w mikromolach TE (troloksu ). Dziennie powinniśmy spożywać ok. 3000-5000 jednostek ORAC.
Zajrzyj tam koniecznie.
Ważniejsze pozycje tabeli ORAC:
Goździki, mielone 314 446 Otręby 312 400
Cynamon, mielony 267 536 Oregano, suszone 200 129
Kurkuma, mielona 159 277 Jagody Acai, liofilizowane 102 700
Sorgo, otręby 100 800 Kakao w proszku bez cukru 80 933
Ziarno kminku 76 800 Pietruszka, suszona 74 349
Curry w proszku 48 504 Szałwia 32 000
Nasiona gorczycy, żółte 29 257 Imbir, ziemia 28 811
Pieprz, czarny 27 618 Tymianek, świeży 27 426
Majeranek, świeży 27 297 Jagody goji 25 300
Chili w proszku 23 636 Czekolada, ciemna 20 823
Papryka 17 919 Aronia, surowa 16 062
Estragon, świeży 15 542 Korzeń imbiru, surowy 14 840
Czarne jagody, surowe 14 697 Mięta pieprzowa, świeża 13 978
Oregano, świeże 13 978 Orzechy włoskie 13 541
Orzechy laskowe 9 645 Żurawiny, surowe 9 584
Gruszki, suszone 9 496 Karczochy 9 416
Fasola, czerwona 8 459 Różowa fasola 8 320
Czarna fasola 8 040 Pistacje 7 983
Porzeczki 7 960 Śliwki 7 581
Czekolada mleczna 7 528 Soczewica 7 282
Jabłka suszone 6 681 Czosnek w proszku 6 665
Jagody 6 552 Soja 5 764
Cebula w proszku 5 735 Jeżyny 5 347
Czosnek, surowy 5 346 Liście kolendry 5 141
Wino, Cabernet Sauvignon 5 034 Maliny 4 882
Migdały 4 454 Koper 4 392
Jabłka 4 275 Brzoskwinie, suszone 4 222
Rodzynki 4 188 Daktyle 3 895
Czerwone wino 3 873 Truskawki 3 577
Masło orzechowe 3 432 Porzeczki, czerwone 3 387
Wiśnie 3 365 Agrest 3 277
Morele, suszone 3 234 Orzeszki ziemne 3 166
Kapusta czerwona 3 145 Brokuły 3 083
Rodzynki 3 037 Gruszki 2 941
Sok z jagód 2 906 Kardamon 2 764