Żyjemy obecnie w bardzo wygodnych czasach. Szeroki wybór jedzenia dostępny jest w każdym sklepie. Nawet owoce i warzywa typowe dla danego sezonu, obecnie można kupić przez cały rok. Jednak ta różnorodność i komfort łatwego dostępu do żywności nie wychodzi nam na zdrowie.
Z roku na rok rośnie ilość osób z nadwagą, w tym także wśród dzieci.
W czym zatem tkwi problem?
Czy wiesz co jesz?
Każdy z nas ma ulubione produkty spożywcze, bez których nie wyobraża sobie dnia. Chociażby płatki śniadaniowe, jogurt owocowy a może baton, który ratuje od głodu, albo po prostu poprawia nastrój, gdy mamy „doła” i ochotę na czekoladę. Nie ma imprezy bez napojów gazowanych, chipsów czy innych słonych zakąsek. Lodówka wydaje się wręcz pusta, gdy nie ma w niej szynki, parówek czy serka topionego. A czy masz świadomość co wchodzi w skład tych produktów? Czy kupując jedzenie zainteresowała Cię tylko nazwa czy cała etykieta?
Nie wszystko złoto, co się świeci
Zerkanie na skład produktu przed jego zakupem to dobry nawyk, który wyjdzie nam tylko na zdrowie. Okazuje się, że jedzenie, które w naszym mniemaniu, a często i według przekazu z reklamy uznajemy za zdrowe, tak naprawdę pełne jest dodatków w postaci cukru, zagęstników i stabilizatorów. Gdyby podliczyć ile tych ekstra związków spożywamy nieświadomie w ciągu roku, wyjdą nam kilogramy! Nasza waga też wzrośnie! Im mniej przetworzony produkt, tym lepiej dla nas. Czasem niewinnie wyglądająca szynka, ma skład tak bogaty, iż trudno się w niej doszukać mięsa. Innym razem coś, co w ogóle słodkie nie powinno być, okazuje się niesamowitą pułapką dla chorych na cukrzycę.
Słodki dodatek
Dodatków do żywności w wielu formach jest tak wiele, że czasem trudno się w tym połapać, a przecież coś jeść trzeba. Skupmy się zatem na dwóch: cukrze i syropie glukozowo-fruktozowym. Oba występują często, w bardzo wielu rzeczach, które jemy. WHO uznała, iż dziennie możemy spożywać 6g cukru. Często jednak bywa tak, iż tę dawkę przekraczamy już na śniadanie (jogurt, płatki) a jeszcze cały dzień przed nami. Ten przesyt cukrem, chociażby w pieczywie, napojach, nabiale i słodyczach, to właśnie główny winowajca problemów z wagą, zaburzeniami hormonalnymi i innymi schorzeniami. Warto szukać w składzie przede wszystkim tych dwóch dodatków. A im bogatsza lista substancji wchodzących w skład tego, co chcemy kupić, tym szybciej powinna nam się zapalić lampka kontrolna.
Cukier kontra syrop glukozowo-fruktozowy
Choć wiemy, że cukier jest zły, kochamy go za smak. Nie ma co ukrywać, iż wielu z nas jest uzależnionych od tego związku. Czy ty też jesteś słodkojadem? Jednak jeśli chodzi o dodatek to cukier jest mniejszym złem w porównaniu do swojego kolegi syropu glukozowo-fruktozowego. O wiele tańszy w produkcji syrop jest obecnie masowo dodawany prawie do wszystkiego. Łatwo przyswajalna fruktoza bardzo negatywnie wpływa na nasz organizm. Zaburza także odczuwanie głodu i sytości. Często po zjedzeniu posiłku bogatego w cukier bądź syrop odczuwamy pełność w brzuchu i duże odczucie sytości związane z szybkim przyrostem stężenia glukozy w krwi. Jednak tak jak glukoza szybko wzrosła, tak i szybko opada. Skutkiem tego jest głód, odczuwany stosunkowo szybko po posiłku. A zatem pozostaje sięgnąć po następną porcję…
Czy dalej dziwi Cię skąd problem z nadwagą i otyłością? Jeśli zatem dbasz o linię, albo po prostu chcesz być świadomym tego, co jadasz – czytaj skład.
Maria Pieńkowska http://pogromcyreklam.blogspot.com/