Mięta to zioło, które znają wszyscy. Jej smak i zapach jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych na całym świecie. Ziele mięty ma aż 25 różnych gatunków. Najbardziej znana to mięta pieprzowa. Dla miłośników ziół stworzono odmiany z domieszką smaku cytrynowego, bananowego, truskawkowego, ananasowego, imbirowego, lawendowego, a nawet czekoladowego.
Ciekawe smaki. Chcesz zaimponować znajomym? Przeczytaj jak je wykorzystać.
Mięta cytrynowa oprócz tego, że posadzona w ogrodzie odstrasza szkodniki, ma właściwości odkażające. To działanie wykorzystują producenci past do zębów, a przemysł spożywczy dodaje ją m.in. do cukierków, lodów, napojów. Ty możesz ją wykorzystać również zamrażając liście w kostkach lodu, aby później dodawać je do różnych napojów. Możesz je też pokroić na drobne kawałki i posypać deser lodowy.
Mięta pomarańczowa i jabłkowa mogą być dodawane do wielu potraw. Dobrze komponują się w słodkich deserach, napojach ciepłych jak herbatki i zimnych, serwowanych latem. Ciekawego smaku nadają też sałatkom i potrawom mięsnym. Warto je dodać do sosów, jeżeli chcesz podkreślić ich smak.
W ten sam sposób wykorzystuje się odmiany: truskawkową, bananową i czekoladową. Herbatki z ich wykorzystaniem z pewnością są zdrowszą alternatywą dla słodkich, sztucznie barwionych i zakonserwowanych napojów kupowanych w sklepach.
Ziółka można hodować w doniczce w kuchni, na tarasie czy balkonie. Wyglądają ładnie, nie wymagają szczególnej pielęgnacji a ciekawy smak uatrakcyjni z pewnością każdą potrawę. Zaciekawi też znajomych, zaglądających do Twojej kuchni.
W medycynie mięta ma bardzo dużo zastosowań. Olejek miętowy, który wchodzi w skład liści mięty działa głównie na przewód pokarmowy. Zwiększa wytwarzanie i wydzielanie żółci w woreczku żółciowym. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, przeciwbólowo i przeciwbiegunkowo. Jest składnikiem wielu leków i suplementów diety o działaniu poprawiającym trawienie, pomagającym w bólach brzucha, niestrawnościach, uczuciu pełności po jedzeniu i tym podobnym dolegliwościom.
W aromaterapii stosuje się go w połączeniu z innymi olejkami do poprawy drożności dróg oddechowych. Zapach ten, dodawany jest też do kropli używanych w inhalatorach oraz do zwykłych inhalacji i „parówek”, które możesz zrobić sobie sama ,w domu.
Efekt przyjemnego uczucia świeżości, który z pewnością lubisz wykorzystywany jest w reklamach np. gum do żucia.
W aptekach oprócz sztyftów-inhalatorów stosowanych na katar lub na suchość błon śluzowych nosa, znajdziemy zwykłe chusteczki higieniczne z dodatkiem mentolu. Często nasącza się nimi również chusteczki odświeżające do rąk, aby uzyskać przyjemne uczucie chłodu po ich użyciu.
Działanie chłodzące zostało wykorzystane w maściach przeciwbólowych i aerozolach, które możesz zastosować po urazach sportowych czy innego rodzaju bólach stawów i mięśni.
Wydawać by się mogło, że przy tak wszechstronnym wykorzystaniu mięty, będzie to zapach miły każdemu. Niestety u niektórych osób olejek miętowy może wywołać bóle brzucha, nudności i wymioty. 😥
Producenci leków płynnych stosują mentol, aby ukryć ich przykry smak. Wyobrażasz sobie picie gorzkiego syropu na kaszel czy naturalnego tranu? Bez dodatków smakowych, głównie mięty trudno byłoby je przełknąć. Podobnie wzbogacany jest smak wielu tabletek do ssania i aerozoli stosowanych w dolegliwościach bólowych gardła.
Zioło mięty jest popularne od tysięcy lat. Wykorzystywano je w kuchni, medycynie, kosmetyce, a nawet do balsamowania zwłok. Spróbuj sięgać po nie częściej dla zdrowia i dla przyjemności 😉