Nie lubisz czekolady? To błąd, bo o pozytywnych właściwościach kakaowca, wiedzieli już ludzie ponad 1500 lat przed naszą erą! Dziś wiemy jeszcze więcej. Warto jeść czekoladę dla przyjemności, zdrowia i… urody.
Czekoladki nie tylko pięknie wyglądają i smakują, ale są też inspiracją dla różnych artystów. Rzeźby czekoladowe przedstawiają niemal wszystko co nas otacza. Nawet twórcy filmowi nie pozostali obojętni. Filmy takie jak „Charlie i fabryka czekolady”, „Czekolada” można obejrzeć z ogromną przyjemnością .
Jakie są powody, dla których nie należy rezygnować z czekolady?
Powód 1 – przyjemność. Jaka? Przede wszystkim smakowa, szczególnie gdy czujesz jak rozpływa się w ustach. Wybór jest ogromny: biała, ciemna, słodka, gorzka, nadziewana różnościami od owoców, orzechów, ciastek, galaretek po dodatki płatków kwiatowych, różnych przypraw np. pieprzu, chili, a nawet alkoholu. Przyjemność odczuwasz, ponieważ podczas jedzenia w organizmie wytwarzają się endorfiny zwane hormonami szczęścia. Dzięki nim człowiek jest szczęśliwy, zadowolony i w dobrym humorze. Ma również dużo energii, ponieważ ziarna kakaowca zawierają teobrominę, która szybko zregeneruje Cię po wysiłku fizycznym i psychicznym oraz trochę znanej wszystkim kofeiny.
Powód 2 – zdrowie. Co ma zdrowie do czekolady? To, że ziarna kakaowca, z których wytwarza się te słodycze zawierają mikroelementy. Magnez wpływa m.in. na redukcję stresu i prawidłową pracę serca. Potas zapobiega m.in. bolesnym skurczom mięśni. Chrom reguluje poziom cukru we krwi. Znajdziesz tam również cynk, żelazo i inne. To nie koniec niezbędnych dla zdrowia składników. Jedząc czekoladę dostarczasz organizmowi antyoksydanty, witaminy A, E i wiele innych substancji, które bronią Twoje komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Firmy farmaceutyczne zaczęły produkować probiotyki w formie czekolady, które możesz stosować podczas terapii antybiotykami, biegunki i zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Powód 3 – uroda. Czy na pewno? Tak, ponieważ dzięki zawartości bardzo wielu substancji (ok. 800!) ma pozytywny wpływ na skórę. Zmielone ziarna kakaowca wykorzystuje się w kosmetyce. Kremy, maseczki, balsamy i inne rodzaje kosmetyków mają działanie antyoksydacyjne, (opóźniają starzenie się skóry) nawilżające, regenerujące i łagodzące.
Myśląc o czekoladzie, myślisz też o kaloriach. Zjedzenie kilku kostek od czasu do czasu, dla przyjemności i zdrowia nie spowoduje, że przytyjesz. Bez przesady 🙂 Dlatego życzymy smacznego nie tylko w Dniu Czekolady. Warto jeść czekoladę !
Chcesz sprawić sobie trochę przyjemności i dowiedzieć się czegoś więcej? Zajrzyj na stronę CIEKAWOSTKI. Warto! 😀